Over L'Oiseau Bleu
L'Oiseau Bleu heeft de missie om leerlingen vanuit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) te begeleiden naar een succesvolle toekomst in de volgende stap van het onderwijs.
We plaatsen hiervoor de focus op het MBO/HBO en het WO. Om deze volgende stap effectief te kunnen zetten hebben wij een unieke, op maat gemaakte cursus van acht weken ontwikkeld. Waarin elke week een ander onderwerp wordt belicht via een andere spreker, welke zijn/haar ervaring in het veld meebrengt. Deze onderwerpen variƫren van schrijfvaardigheid tot aan de sociale vaardigheden. Want wij plaatsen belang bij zowel het IQ als het EQ van de student. L'Oiseau Bleu is begonnen door Ralph Ivar Berkman, een oud-student van het speciaal voortgezet onderwijs die momenteel een Master doet aan de Erasmus- en Tilburg Universiteit.
Begeleiding naar regulier onderwijs
Hoewel bijna de helft van de leerlingen die speciaal onderwijs verlaat gaat studeren in het regulier onderwijs, ondervindt deze groep van leerlingen vaak problemen bij deze transitie naar het regulier onderwijs. Het project L'Oiseau Bleu wil leerlingen bij deze overstap ondersteunen middels een cursus bestaande uit acht weken, met name gericht op leerlingen van Cluster 3. Dit zijn leerlingen met een handicap of kinderen die langdurig ziek zijn, maar cognitieve niveau van deze leerlingen kan op een hoog niveau zijn. Om die leerlingen de grootste kans hiervan te profiteren, helpt onze cursus de leerlingen met diverse vaardigheden. Elke week staat in het thema van een ander onderwerp dat wordt belicht door een andere spreker. De cursus gaat in op vaardigheden, zoals schrijfvaardigheid, sociale vaardigheid, zelfkennis en zelfreflectie, het oefenen van sollicitatiegesprekken, neurodiversiteit in het werkveld en onderwijs en een oriƫntatie op welke vorm opleiding en studie het beste bij de leerling aansluit.
Een inclusieve universiteit
L'Oiseau Bleu is ontstaan vanuit een samenwerking van Ralph Ivar Berkman, die zelf komt uit het speciaal onderwijs en daarna aan twee universiteiten een studie is gaan volgen, met de filosofie faculteit van de Erasmus Universiteit en met de Bildung Academie, die kijkt naar de universiteit van de 21e eeuw, en die het begrip universiteit een nieuwe definitie wil geven, waarbij de nadruk wordt gelegd op samenwerking tussen de verschillende studenten.
Het is belangrijk om hierbij het speciaal onderwijs te betrekken omdat dit een grote groep van studenten betreft. Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs is de afgelopen twintig jaar namelijk fors gestegen (CBS/Statline). Deze sterke toename wordt toegeschreven aan betere diagnostische kennis en veranderde maatschappelijke opvattingen, waardoor gedragsproblemen sneller en vaker worden onderkend en deze leerlingen vaker worden verwezen naar speciaal onderwijs (Besseling et al., 2007).
Cijfers
Enkele cijfers:
- 75% van leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) gaat door naar MBO.
- 40% van alle VSO-verlaters van 15 jaar en ouder ontvangt een Wajong-uitkering.
- 5.000 (ongeveer) jongeren van 18 jaar en ouder verlieten het VSO in 2011.
- 48% daarvan heeft alleen een Wajong-uitkering.
- 3% van VSO-leerlingen lukt het de overstap naar hoger onderwijs succesvol te maken, waar ze vaak onvoldoende begeleiding ervaren.
De Wajong-instroom is groot (en drastisch aan het groeien) en het kleine percentage VSO leerlingen dat gaat studeren ondervindt veelal problemen o.a. omdat de overstap groot is en de ondersteuning te wensen overlaat.
De nog kleine groep van studenten die de overstap kan maken naar hoger onderwijs (Ongeveer 3% - De Roos & Bloem, 2014) heeft het lastig omdat veel universiteiten hun plan van aanpak om deze groep de juiste begeleiding te bieden nog niet in voldoende mate op orde hebben. Ook ervaren veel leerlingen moeite met de overstap vanuit het speciaal onderwijs richting het (regulier) hoger onderwijs omdat de schoolculturen fundamenteel anders zijn (bron: Bijstra & Lummen).
Een project, zoals L'Oiseau Bleu, dat jongeren uit het speciaal onderwijs begeleidt naar het regulier onderwijs en de arbeidsmarkt kan een krachtig hulpmiddel zijn.